Založ si blog

Čarovná rozprávková kniha spisovateľky Sary Nui – Tajomstvá slečny Kláry

Spustený nový dobročinný projekt na donio.sk – vydanie a tlač nového knižného titulu, rozprávkovej knihy autorky Sary Nui, ocenenej dva krát cenou Ibby. https://donio.sk/tajomstva-slecny-klary

Nová detská knižka spisovateľky Sáry Nui (Dagmar Slovákovej) sa volá Tajomstvá slečny Kláry. Je to príbeh parádnice Kláry a jej troch ctiteľov v pitoresknom mestečku plnom humoru a fantázie. Príbeh je jednoduchý a veselý, čítavý a vhodný aj pre všetky deti. Ilustrácie Jána Slováka sú v istom zmysle voľné abstraktno-surrealistické ale aj snivé maľby, ktoré vznikali popri čítaní knižky Sary Nui.

Celý náklad chceme rozdať deťom s handikepom a deťom v detských domovoch. 

Cesta Sary Nui k čarovným príbehom:

Začiatkom osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia začala Dáška Slováková (Sara Nui) písať rôzne texty. Najprv miniatúry: Listy Kláre, Listy Kikinpolcovi a neskôr divadelné hry: Cvičná jazda, Neskoré popoludnie, Dve, Ako sa šklbú kury, Koniec sveta, Princezná na kolotoči, Dajme jej trochu svetla… až v roku 1985 došlo k radikálnemu obratu.

„Zistila som, že to všetko píšem ako dieťa. Tak som sa rozhodla, že prejdem na rozprávky.

A napísala som svoju prvú rozprávkovú knihu – Rozprávky pre deti a niektorých dospelých, v ktorej som sa inšpirovala Andersenom a Dobšinským.“

Neskôr, keď už mala napísané romániky pre deti, premenovala ju na Rozprávky zo starých čias, lebo sa v nej opierala o starých rozprávkarov. Tam sa už naplno prejavil jej jedinečný štýl, psychológia aj lexika. Andersenovské motívy prezradili jej nadnárodné cítenie a Dobšinského štýl jej lásku k slovenskému jazyku. Vo všetkých ďalších textoch sa naplno prejavuje osobitosť jej literatúry.

Nasledujúca kniha Rozprávky z najmenšieho domčeka, ktorú jej v roku 1995 vydali Mladé letá, si práve vďaka jej originálnemu spojeniu Dobšinského poetiky s Andersenovským štýlom získali čitateľov a kniha sa rýchlo vypredala.

Nasledovali ďalšie úspešné tituly: Fortunato, mužíček, ktorý hľadal šťastíčko (s ilustráciami Adolfa Borna, vydaná v Taliansku v taliančine), Tonino, pieskový šaško (s ilustráciami Petra Uchnára, Cena Ibby za najkrajšiu knihu roka 2011) a Mestečko Fajnorovo (s ilustráciami Jána Slováka-Chudobu a Jána Slováka, Cena za najlepšiu knihu jesene 2012, ) vo vydavateľstve Perfekt.

Tlač a vydanie ostatných dvoch knižiek Rozprávky zo starých čias
(r. 2017) a Delfín Yo (2021) zabezpečili Varínske tlačiarne pod vedením osvedčeného tímu – výtvarná a grafická úprava – Mgr. art. Ján Slovák, jazyková úprava – PaedDr. Katarína Trgová, sadzba – Tatiana Štrauchová, redaktor – Mgr. Ján Slovák, PhD.

Kto a prečo knihu vydáva?

Varínske tlačiarne vydajú aj vytlačia túto veselú knihu pre deti. Iniciátorom vydania je syn autorky Mgr.art. Ján Slovák.

Celý náklad chceme rozdať deťom s handikepom a deťom v detských domovoch.

Autorka okrem toho, že písala knihy pre deti, niektoré aj boli ocenené cenou IBBY, bola aj detskou psychiatričkou. Preto písala knihy pre deti tak, aby hojili detskú dušičku.

Na čo konkrétne budú peniaze z tejto kampane použité?

Kniha už je pripravená do tlače, peniaze budú použité na tlač 500 ks kníh, Tiež na distribúciu kníh po detských domovoch, nemocniciach, kde sú ošetrované malé deti.

Kniha je veselá, plná humoru a bohato ilustrovaná, aby sa detský čitateľ mohol pri knižke učučkať a ponoriť do čítania príbehu o krásnej Kláre a jej kamarátoch a o malom veselom mestečku.

Prosím koho uvedený knižný titul a dobročinný projekt zaujal podporte ho na platforme:

https://donio.sk/tajomstva-slecny-klary

Rozhovor s akad. mal. Igorom Strinkom, umeleckým pedagógom Školy umeleckého priemyslu, Sklenárova 7, Bratislava.

20.03.2024

Škola umeleckého priemyslu Sklenárova 7, v Bratislave je v neustálom vývoji. Uplynulý rok sa zriadilo niekoľko nových učební s novými počítačmi na grafiku a animáciu, žiaci pracujú so softvérom Adobe. Paralelne sa vyučuje aj 3d grafika s programami Blender a 3ds Max. Najnovšie aktualizácie – upgrady sú samozrejmosťou. Na škole učia [...]

Rozhovor s Mgr. art. Jozefom Janíkom, animátorom a motion dizajnérom, odborným pedagógom ŠUP Sklenárova a VŠMU.

01.03.2024

Ahoj Jozef, aká bola tvoja skúsenosť animátora vo filmových ateliéroch Koliba na začiatku tvojej kariéry ? S veľkou úctou a vďakou chcem v súvislosti s mojimi začiatkami spomenúť meno majstra Viktora Kubala, ktorý bol mojim veľkým vzorom, inšpiráciou a najväčším impulzom, prečo som sa začal venovať animovanému filmu. Bol mojim vzorom nielen ako [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Útočník dobodal v Moravskom Svätom Jáne majiteľa predajne

06.07.2024 11:13

Napadnutého muža previezli do nemocnice, útočníka polícia zadržala.

APTOPIX Trump Classified Documents

Trumpovi právnici požiadali súd o pozastavenie konania v kauze tajných dokumentov

06.07.2024 08:32

Trump je obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu.

pellegrini fico volebna noc

Spojí sa krajná pravica? Smer Patriotov vylúčil, Pellegriniho lobing môže zabrať. Fica bude zaujímať blokujúca menšina

06.07.2024 07:00

Hnutie Republika zatiaľ pred novou frakciou uprednostňuje vlastenecké subjekty a pomôcť by mohol aj ohrozenej ID, do ktorej chcela patriť aj SNS Andreja Danka. Patrioti a ID sa však zrejme spoja.

centrum, Banská Štiavnica, autá

Uzavrú centrum Banskej Štiavnice a urobia z neho pešiu zónu? Primátorka to nevylučuje

06.07.2024 07:00

Hluk šíriaci sa z áut, motoriek či autobusov, ktoré sa „rútia“ priamo stredom historického mesta, je podľa mnohých „nervy drásajúci“. Sú presvedčení, že malebné centrum by malo slúžiť ako pešia zóna.

janslovak

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 1967x
Priemerná čítanosť článkov: 656x

Autor blogu

Kategórie